Babaúsztatás

Babausztatásról. Mikortól ajánlott elkezdeni? Hasznos-e a babának? Milyen feltételekre figyeljünk oda amikor medencét és szolgáltatót választunk.

Reklám

Friss topikok

Linkblog

Rovatok

A búvárreflexről

2007.10.07. 13:56 Baboka

A kisbaba nagyon sok reflexszel születik a világra. Ezek közül az egyik a búvárreflex.
Ösztönös veleszületett, ugyanakkor leépülő reflex. A vízben való foglalkozások során a búvárreflex gondoskodik arról, hogy ne nyeljenek, illetve lélegezzenek be vizet. Amikor az imitált (majd később a rendes) merülések során a baba arcára vizet locsolunk, a reflex hatására elzáródnak a légutak. Tulajdonképpen ennek a reflexnek köszönhető, hogy ilyen korán tudunk foglalkozni a babákkal a vízben.

Ez a reflex tulajdonképpen a gyermekek anyaméhből hozott emléke arról, hogy kilenc hónapon keresztül vízben éltek és nem vettek levegőt. A kicsik születésük után még körülbelül 7-8 hónapig hordozzák magukban ezt az élményt, de mint mindenki a gyerekek is különbözőek, így néha előfordul, hogy 8-10 hónapos babák is boldogan merülnek a víz alá.

A búvárreflexet az agy ősi, ösztönös működése kontrollálja, majd néhány hónapos korban az "új agy" a neokortex kezd rohamosan fejlődni és átveszi az irányítást. A búvárreflexet a bébiúszás alappillérének is nevezhetjük, hiszen ezt az ösztönös működést alakítjuk át feltételes reflexszé egy meghatározott módszerrel, melynek hatására a gyerekek az "ösztönös reflexes" időszak elmúltával is gond nélkül merülnek alá. - így később sem fognak már félni a víztől.

Szólj hozzá!

Címkék: ösztön búvárreflex

A bejegyzés trackback címe:

https://babausztatas.blog.hu/api/trackback/id/tr14188981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása