Babaúsztatás

Babausztatásról. Mikortól ajánlott elkezdeni? Hasznos-e a babának? Milyen feltételekre figyeljünk oda amikor medencét és szolgáltatót választunk.

Reklám

Friss topikok

Linkblog

Rovatok

Ússzon a baba vagy ne ?

2007.10.07. 14:19 Baboka


Minthogy a legtöbb vízbe fúlás kisgyermekkorban következik be, ésszerűnek látszik, hogy a gyermek minél korábban tanuljon meg úszni. Az 1 éves kor körül vagy még korábban tanácsolt ún. babaúszás körül még rengeteg vita van.

A Kölni Sportfőiskolán tudományosan vizsgálták az emberi úszást az első és második életév folyamán: azt állapították meg, hogy a gyermek körülbelül 2 éves korától fogva képes fejét oly módon kiemelni légvétel céljából, ahogyan az úszás közben szükséges. Ennél fiatalabb gyermek másra tanítható meg: fejét vízbe merítve reflexesen tartja vissza, végtagjaival a víz alatt koordinált, de szabálytalan járómozgást végez. 5-7 hónapos csecsemő meg tud tanulni a víz felszínén hanyatt fekve lebegni, 8-14 hónapos gyermekek pedig segédeszközzel felszerelve a vízben, pontosabban a víz alatt futó mozdulatokat képesek végezni.

Mindez nem szól a babaúszás ellen, a vízzel való megismerkedést nem lehet elég korán kezdeni, forduljunk szakemberhez, a gyakorlatok egy részét egyébként otthon, a fürdőkádban is el lehet végezni; csak ne tekintsék a szülők gyermekük teljesítményét teljes értékű úszásnak.

Mintegy 3 éves kortól kezdve lesz képes a gyermek az úszás bonyolult, összerendezett mozdulatait elsajátítani. Más szóval: a csecsemő még nem szabadúszó, de nagyon jót tesz fejlődésének sok vízzel való gyakori érintkezés. Elengedhetetlen azonban a teljes értékű megszakítás nélküli szülői felügyelet a kisgyermek vagy csecsemő közvetlen közelében. Ennek mindig a későbbi korban történő úszástanulás idején is így kell lennie.
A babaúszás hívei az igen korai úszás elsajátításának propagálását azzal támasztják alá, hogy megfigyeléseik szerint a korai úszónak jobb a kapcsolatteremtő és reakciókészsége, teljesítménye, és mozgásfejlődése, mint annak a kisgyermeknek, aki a vizet csak mosdótálból és pohárból ismeri.

A német gyermekgyógyászok többsége azonban úgy véli, hogy a gyermeknek csak 3-5 éves korban kell megtanulnia úszni; persze, a vízzel való megismerkedés más dolog és az korán megkezdhető. A két nézet nem igazán zárja ki egymást és az ilyen kérdésekben nem mindig a többségnek van igaza.

Szólj hozzá!

Címkék: vita pro tudományos kontra gyermekgyógyász

A bejegyzés trackback címe:

https://babausztatas.blog.hu/api/trackback/id/tr74188999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása