Babaúsztatás

Babausztatásról. Mikortól ajánlott elkezdeni? Hasznos-e a babának? Milyen feltételekre figyeljünk oda amikor medencét és szolgáltatót választunk.

Reklám

Friss topikok

Linkblog

Rovatok

Milyen idős kortól van értelme a babaúszásnak?

2007.10.07. 14:42 Baboka

A babaúszás kezdő időpontjára vonatkozó tanácsok igen különbözőek. Azonban abban megegyeznek a vélemények, hogy az első életévben elkezdett foglalkozás a leghatékonyabb.

Az első hetek végére a baba köldöke már begyógyul. Ez idő előtt a köldökgyulladás veszélye miatt semmiképpen se vágjunk bele a "babaúszásba"! Amikor a baba már megpróbálja magát egyszerű mimika segítségével kifejezni, és akusztikai ingerekre is reagál hevesebb mozdulatok vagy a fej felemelésének kísérletével, akkor érdemes próbálkozni az első vízhez szoktatási kísérletekkel, otthon, a fürdőkádban. Különböző előkészítő technikákkal: simításokkal, masszázsfogásokkal fokozhatjuk a baba jóérzését. A közös pancsolás az apával vagy az anyával a legcsodálatosabb a baba számára. Tartsd a gyermeket a nagy kádban szorosan magadhoz ölelve, hogy biztonságban és kényelemben érezze magát, a legjobb, ha az öledben ül a gyermek. Az apák számára is különleges élmény egy kis közös fürdés az utóddal. A sok érintés és simogatás intenzív és szeretetteljes apa-gyermek viszonyhoz vezet.

A baba első "úszó" mozdulatait az otthoni fürdőkádban láthatjuk, amelyek mind a vízben, mind a szárazföldön megfelelő fejtartással előhívhatók. Ezek a magzati életben is működő elemi mozgásminták. Ha a vízben a hason fekvő csecsemő arcát megemeljük, a végtagok úszásra emlékeztető mozgást mutatnak, amely a fej víz alá merülésével összerendezett mozgássorrá alakul szemrésnyitással, levegőkifújással kísérve. Jellegzetes az első reflexszerű mozgásoknál a láb mozgása. Jellegében a biciklizésre vagy "békalábtempóra" hasonlít. Az első hónapokban a lábak mozgáskészsége nagyobb, mint a karoké.

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: kezdés

A bejegyzés trackback címe:

https://babausztatas.blog.hu/api/trackback/id/tr43189032

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: home improvement 2017.12.31. 03:35:09

Selfie etikett: avagy a selfizés íratlan szabályai - kockablog

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása